10 enkle tips for et sunnere kosthold

Skrevet av RAW Trening | 29. juli 2016 | Ingen kommentarer

Når man leser alt av råd og tekst om kosthold kan det innimellom være vanskelig å sortere de enkle grepene du kan gjøre selv.

I dette blogginnlegget har jeg satt opp 10 enkle tips for et sunnere kosthold 🙂

thumbnail_IMG_0611
SYNNE BAKLID, TRENER OG KOSTHOLSRÅDGIVER I RAW GIR DEG RÅD!

 

 • Bytt til lettprodukter

Dette gjelder alle matvarer hvor det finnes lettere alternativer. Spesielt meieriprodukter som melk, ost, rømme, og fløte, men også pålegg og kjøttprodukter.

Dette er et enkelt tiltak hvor du kan handle inn de samme matvarene og bruke de samme mengdene i matlagingen, men bare med en lettere variant. Enklere blir det ikke. Det er også slike små tiltak som kan gi store forandringer over en lengre periode.

Eks:

Bruker du til sammen 2 ss med bremykt gjennomsnittlig hver dag (f.eks 3 brødskiver + smør til matlaging/baking) gir dette 223,8 kcal per dag som gir 81687 kcal per år. Bytter du ut til vita hjertego lett gir dette 108 kcal per dag som gir 39420 kcal per år.

Spiser du gjennomsnittlig 1 brødskive (tilsvarer 2 osteskiver) med Norvegia orginal Tine hvitost hver dag tilsvarer dette 35,1 kcal per dag som gir 12811,5 kcal i løpet av et år. Bytter du ut denne med Norvegia lettere Tine tilsvarer dette 26,8 kcal per dag som gir 9782 kcal i løpet av et år.

Har du byttet ut begge disse produktene gjennom et helt år vil du spare så mye som 42267 kcal i løpet av et år. Dette tilsvarer over 22 dager med energibehovet til en normal aktiv kvinne på 60 kg hvor energibehovet per dag ligger på ca. 2000 kcal.

eat-good-feel-good-quote-1

 • Bytt til grovere produkter

Dette gjelder alle matvarer hvor det finnes grovere produkter. Både brød, knekkebrød, kornblandinger, ris, pasta, hamburgerbrød, kjeks og mye mer.

Disse produktene inneholder mer fiber som gir en jevnere blodsukkerstigning og lenger metthetsfølelse. Fiber er også nødvendig for normal fordøyelse og kan være med å senke kolesterolnivået i blodet ved at det senker opptaket av kolesterol fra tarmen.

 

 • Bruk grønnsaker og frukt/bær til så mange måltider som mulig

Hvor mye bedre, friskere og sunnere blir ikke en brødskive med ost sammen med litt avokado og paprika eller med litt spinat og agurk?

Og hvor mye bedre blir ikke havregrøten med oppkuttet eple eller noen friske bær?

Her er det bare fantasien som setter grenser, men sørg for og ha tilgjengelig frukt og grønnsaker i kjøleskapet til en hver tid!

1176026-12-1421584097164

 • Viktig å storhandle

Lag en plan og en handleliste og dra i butikken maks en til to ganger i uka. Da er det enkelt å handle det som står på handlelista og lettere å unngå mat og snacks du ikke trenger. I tillegg vil du kunne spare masse når det kommer til økonomi. Og sørg for å dra i butikken mett, da blir valgene av matvarer ofte mer fornuftig J

 

 • Ta med matpakke

Lag litt ekstra med middag dagen før, eller stå opp 5 min før så du rekker og ta med deg en ordentlig matpakke på jobb. Og har du frukt og grønnsaker tilgjengelig på kjøkkenet tar du med deg dette. Når blodsukkeret synker utover dagen på jobb og du har matpakke og frukt tilgjengelig er det dette du spiser. Da unngår du lettere tur i kantina eller butikken etter noe raskt og enkelt. Her kan du også spare penger, vinn vinn.

 

 • Lur inn grønnsaker til middag

Alt av supper, gryter, sauser og gratenger er utmerket for å få i seg mye grønnsaker. Grønnsaker som gulrot, løk, spinat, paprika og brokkoli er eksempel på grønnsaker du kan kutte opp og bruke i nesten alt av matlaging. Pasta med kjøttsaus, lasagne, indiske kyllinggryter og chili con carne er eksempel på middager hvor du kan bruke masse av disse grønnsakene som vil gi en både sunnere og bedre middag med en gang.

 

 • Drikk nok vann

Drikk vann til så mange måltider som mulig og unngå for mye bruk av saft, brus og juice. Disse kan gi mye unødvendig sukker og kalorier som man ofte ikke tenker over.

 

 • Spis variert!

Noe av det sunneste du kan gjøre er å spise variert. Blir du forvirra av alle overskrifter om hva som er sunt og hvordan man burde spise, ha alltid «spis variert» i bakhodet. Og husk at alle mennesker er forskjellig, så selv om noe funker for en annen betyr ikke det at det funker for deg.

 

 • Ha spesielt fokus på kostholdet i hverdager

Har du fokus på å spise sunt og variert i hverdagen er det lov å unne seg et kakestykke i familieselskap eller et glass vin en jentekveld. For har du kontroll og en god rutine på kostholdet normalt er det også lettere å unne seg et kakestykke eller et glass vin uten å ha dårlig samvittighet. Og et avslappet forhold til kosthold er det som vil fungerer i lengden.

 • Ha disse 3 huskereglene på kjøleskapet:
 • 5 porsjoner frukt og grønt om dagen (500 gram tilsammen)
 • 3 porsjoner melk og meieriprodukter (lettere varianter)
 • Spis fisk MINST 2 ganger i uken (300-450 gram i uken)

Med dette håper jeg du er ytterligere inspirert til et sunnere og smartere kosthold 🙂

Ta kontakt med meg her; synne@rawtrening.no dersom du har spørsmål!

Fortsatt god Sommer!

PS! følg meg på instgram denne uka; @rawtrening