Stresshåndtering i hverdagen
Året er godt i gang og leveranser står i kø for mange av oss i en travel hverdag. Mange av oss opplever stress i arbeidshverdagen, om det er i korte perioder knyttet til spesielle prosjekter, eller generelt over tid som følge av jobb under høyt press. Stress påvirker din evne til å jobbe effektivt, hvordan du jobber sammen med andre, i tillegg til hvordan du har det med deg selv og de rundt deg.
En sunn form for stress kan bidra til økt fokus, og økt mobilisering og motivasjon, som gir økte prestasjoner. Flere vil nok kjenne på stress som noe som er ubehagelig og reduserer vår prestasjonsevne, det er en form for stress vi ønsker å håndtere bedre. Det som er viktig å være klar over er at med et bevisst forhold til hvordan vi håndterer tidlige tegn på usunt stress, kan vi sikre gode prestasjoner og god balanse i hverdagen, gjennom å ta ansvar for det som er innenfor vår kontroll i vår arbeidshverdag.
Negativt stress beskrives som en tilstand eller følelse av manglende kontroll. Grensen for det er individuelt, men hvordan vi håndterer stress på en konstruktiv måte følger noen generelle trekk som handler om å stole på egne evner, ha et bevisst forhold til hva som er innenfor din kontroll og hvordan du kan ta kontroll, og at du kjenner på at du har nødvendig støtte til å gjøre en best mulig jobb.
Den velkjente fight/flight responsen hjelper oss ikke i særlig grad når vi skal håndtere stress knyttet til tidsfrister, holde store presentasjoner, eller konflikthåndtering og krevende møter. Da vil en rasjonell, kontrollert og ydmyk tilnærming være mer passende og prestasjonsfremmende.
Når vi opplever stress gjør vi, gjerne ubevisst, noen vurderinger i situasjonen. Opplever vi å være truet (som f.eks. våre verdier, tidspress, renomé), og har vi ressursene (f.eks. tid, kunnskap, energi) som kreves for å møte det vi opplever som truende?
KARTLEGGING AV HENDELSER
Så – hvordan kan vi svare opp disse vurderingene og håndtere stress vi opplever på jobb på en optimal måte?
Først: Kartlegging
Identifiser hendelser som gir deg stress. Tenk igjennom hva det er med situasjonen som gjør deg stresset, og hvordan påvirker ulike stressorer deg ift. din arbeidseffektivitet og generelt hvordan du har det med deg selv.
Så: Tenk igjennom og prøv ut følgende metoder for stresshåndtering
- Mål: Definer jobben din tydelig, beskriv målene dine tydelig – det gir fokus og gode prioriteringer. Avklar gjerne med team/leder for felles forståelse og forankring.
- Tid: Tidsplanlegging gir oversikt over tid tilgjengelig til prioriterte oppgaver, og bidrar til å ta, og få, mer kontroll. Vær bevisst på hvordan du bruker tiden din, og ta kontroll på den gjennom god planlegging opp mot målene dine.
- Tankesett: Tren opp et konstruktivt tankesett knyttet til din håndtering av stress. I tillegg til at det gir det deg flere muligheter til å komme deg videre i situasjonen, påvirker det opplevelsen og følelsene positivt, og demper stresset.
Å utvikle robusthet er viktig for å takle stress på en optimal måte.
Ta gjerne kontakt om du er nysgjerrig på å få vite mer om hvordan du kan utvikle din robusthet og bli en god stresshåndterer i din jobbhverdag: line@rawtrening.no