Smerter på yttersiden av hoften?

Dette kan være trokanter tendinopati eller bursitt. Disse tilstandene kan gi smerter på utsiden av hoften spesielt under aktivitet. I mange tilfeller kan man ha en kombinasjon av disse tilstandene. Begge rammer oftere kvinner.

Trokanter tendinopati (senebetennelse)

Trokanter tendinopati er en irritasjon i senefestet til setemuskulaturen på utsiden av hoften. Dette kan oppstå ved overbelastninger og feilbelastninger. Overbelastning kan oppstå ved raskt økning i treningsbelastning og ved svakhet i muskulaturen rundt hoften. Tendinopati gir smerter på utsiden av hoften og stråle nedover beinet og bakover i setet. Smertene oppstår oftest ved aktivitet og man kan oppleve smerter ved gange, løping og når man går i trapper. I noen tilfelle kan man også oppleve smerter på natten, spesielt når man ligger på den involverte siden.

Trokanter bursitt (slimposebetennelse)

Bursitt er en betennelse en slimposen. Ved trokanter bursitt får man betennelse i slimposen om ligger på utsiden av hoften. Dette kan skje etter overbelastning eller fall. Ved trokanter bursitt vil man oppleve smerter på utsiden av hoften som kan gi utstråling ned i beinet. Ofte er det vondt å ligge på den siden som er rammet. I noen tilfeller vil man også hovne opp på utsiden av hoften.

Hva kan man gjøre?

Det viktigste er å finne årsaken til smertene. Dette kan gjøres ved undersøkelse hos en behandler som for eksempel en kiropraktor eller osteopat. Behandleren kan gi deg veiledning for behandling og øvelser du kan gjøre for å bli smertefri. Hos Raw Klinikk tilbyr våre behandlere en nøye undersøkelse for å stille rett diagnose. Du vil også få et tilpasset behandlingsforløp og tett oppfølging hele veien.

Når man har fått en overbelastning er det viktig å roe ned slik at symptomene avtar. Deretter må man bygge opp toleransen i vevet rundt hoften med trening og gradvis tilvenning av belastning.

Under finner du en video med øvelser du kan gjøre selv: 

Dette er øvelser som har til hensikt å bygge opp muskulaturen rundt hoften slik at man tåler mer. Disse øvelsene kan også forebygge mot tilbakefall.

  1. Sideliggende kamskjell: Ligg på siden og støtt hodet mot den ene hånden. Trekk bena litt imot deg slik at du har bøy i både knær og hofter. Løft det øverste kneet og roter benet utover, mens du holder føttene samlet.
  2. Seteløft (nivå 1) / Ettbens seteløft (nivå 2): Ligg på ryggen med bøyde knær. Knip setet sammen og løft bekkenet og nedre del av ryggen fra underlaget.
  3. Sideplanke: Ligg på siden med bøyde knær og støtte mot den ene albuen. Finn nøytralstillingen av ryggen og bekken. Hev bekkenet til kroppen er strak
  4. Sidesteg: Stå på gulvet med ca hoftebredde avstand mellom bena og en strikk rundt anklene. Gå sideveis og hold spenning i strikken hele tiden. 6-8 steg i hver retning.
  5. Ettbens knebøy: Stå på et ben. Lett bøy i kneet. Kne over storetå.

Repeter øvelsene 2-3 sett med 10-15 repetisjoner

Ta kontakt dersom du ønsker en undersøkelse av dine plager eller veiledning til å finne riktige øvelser for deg. Vår kiropraktor Monica Beharie står klar til å hjelpe deg med dine hofteplager.

Kontakt: Monica@rawtrening.no