Fysisk trening – fotball

, ,

For å lykkes med å imøtekomme alle krav stilt til fotballspillere på et lag gjennom sesongen er det viktig å strukturere trening riktig ved bruk av strategier for å identifisere de individuelle behovene til hver spillere.

De overordnede målene er å maksimere tilgjengelighet og optimalisering av spillere for hver kamp, å sikre hver spillers fysiske og mentale kapasitet som kan brukes til de lagets taktiske fordeler.

Det er en rekke faktorer som påvirker hver spillers treningsrespons, som genetisk arv, treningshistorie, biologisk funksjon og stress, både psykososialt og miljømessig; og det skal være underforstått at det ikke er noen ”one size fits all” -tilnærming fordi individuelle idrettsutøvere reagerer forskjellig.

Identiske treningsøkter utført av samme person kan fremkalle forskjellige responser på grunn av den biologiske funksjonens forbigående natur og stressorene som idrettsutøvere møter.

«Strategisk periodisering» har blitt populært i noen idretter, hvor det opprettes en index for gradering av vanskelighet for hver kamp i løpet av sesongen, og dermed kan treningsvolum og intensitet manipuleres ukentlig av trenerteamet for å bevisst toppe form og prioritere kamper med høyest prioritet eller viktighet gjennom sesongen.

Antall tapte kamper for de engelske Premier League-vinnerne gjennom de forrige ti sesongene viste at lag tapte i gjennomsnitt bare 4,6 ganger per sesong; Det kan derfor være en risikabel praksis for trenere å ikke gå inn i alle kamper med optimal kapasitet og strategisk legge større vekt på visse kamper.

Det primære formålet med fysisk trening er ikke å skyve grensene for menneskelig ytelse og opprettholde høyest mulig arbeidsbelastningen, men er mer orientert mot å holde spillerne skadefrie og gjøre dem i stand til å stille konkurransedyktige til kamp hver 3.-4. dag det meste av sesongen gjennom hele karrieren.

 

Ved å forbli skadefri kan treneren velge lignende startoppstillinger oftere enn i andre sesonger, forvente å spille med sitt beste lag oftere, noe som fører til større taktisk og teknisk forståelse fra spillerne med vellykkede resultatresultater. For å oppnå dette må det tas hensyn til en rekke faktorer som påvirker strategiene som ligger til grunn for beslutningene som tas daglig i løpet av en sesong.

Trenerens filosofi er av største betydning fordi den anvendte formasjonen, stil og taktikk i spillet. Angrep, forsvar og overgang vil påvirke de fysiske aktivitetsprofilene til hver posisjon og individuelle spiller under en kamp. Å forstå disse profilene er grunnleggende for å utvikle og optimalisere de fysiske forberedelsesprogrammene til hver spiller.

Ukentlig struktur

Målet er å overbelaste kampkomponenter på en slik måte at fremskritt innen kondisjon gjøres, eller rett og slett opprettholdes, uten å gå på bekostning av forberedelsene til neste kamp. Fleksibilitet er nødvendig i alle planer: kombinasjonen av objektive data, erfarings- og intuisjonsdrivende prosesser er viktige for å fremme et vellykket resultat.

Hensyn å ta når spillerens fysiske treningsbehov planlegges:

 • 1 eller 2 dager tilgjengelig til restitusjon
 • spillerens tilstand av velvære: subjektive, objektive og biomekaniske markører
 • treningsfokus basert på sesongfase
 • restitusjonskrav; nylig kampbelastning: perifer / sentral utmattelse, mekanisk skade å overvinne
 • ikke-startere; dager per kamp, antall kamper siste 3 uker
 • opptreningsperiode
 • nærhet til neste spill: volum og intensitet av arbeidet mulig
 • individuelle krav
 • skadehistorikk / spillerprofilering: skreddersydd programmering for å nå strategiske mål

Potensiell ukentlig planleggingsmal

KAMP lørdag 

RESTITUERING søndag – av

RESTITUERING mandag – gjenoppretting

TRENING tirsdag – intensiv fotball

TRENING onsdag – omfattende fotball

FORMSPISSING torsdag – hastighet / kraft

FORMSPISSING fredag ​​- reaktivitet

KAMP lørdag – spill

Daglig treningstema

De to viktigste daglige temaene som brukes, kan klassifiseres som “omfattende fotball” og “intensiv fotball” og innlemmeR følgende:

Omfattende fotball tar sikte på å gjenspeile typiske kampkrav ved å bruke store områder som gjør det mulig å oppnå høye hastigheter. Hurtighetskomponenter kan også legges til begynnelsen av økten med spesifikk hurtighetstrening eller fotballspesifikke øvelser, for eksempel hurtige avslutninger eller bølgeangrep.

Intensiv fotball overbelaster muskel-skjelettsystemet og de forskjellige energisystemene, og inkluderer mer akselerasjon, retardasjon og retningskomponenter med fotballspesifikk hastighet. Dette området inneholder spill som 1v1, 2v2, som er modifiserte kampsituasjoner som spilles i reduserte områder, med færre spillere og tilpassede regler. Ved å manipulere banedimensjoner, antall spillere, regler, keepere og forhold mellom arbeid og hvile, kan treningsintensiteten manipuleres på riktig måte. Avhengig av sesongfasen og kravene til individuelle spillere, kan disse øktene suppleres med forskjellige kondisjonskjøringer om nødvendig.

Treningskategorier rettet mot spesifikke kondisjonskomponenter:

 • omfattende fotball: 7v7-10v10
 • intensiv fotball: 1v1 / 2v2, SSG
 • blanding: hastighet, maks hastighet, høy akselerasjon, deceaeation, intervaller med høy intensitet
 • høyintensiv: hastighet utholdenhetsløp, gjentatte sprintløp

Avhengig av trenerfilosofien og styrke- og kondisjonskulturen i klubben, foreskrives spillerne fysiske trening utenfor banen for å forbedre sin styrke, kraft eller robusthet etter behov.

Det er viktig at styrke- og kondisjoneringsprogrammer utenfor felt planlegges nøye, basert på en grundig behovsanalyse av hver spiller og leveres i samsvar med spilleren og trenerens mål, sammen med krevende programplan. God kommunikasjon og kontakt med det tekniske trenerteamet er viktig for å kombinere styrke og kondisjoneringsarbeid utenfor banen med fysisk, teknisk og taktisk trening på stedet, for å minimere interferenseffekten av samtidig trening og planlegge trening slik at spillerens risiko for skaden økes ikke i påfølgende økter.

Fysiske krav til spiller etter posisjon i EPL

Hvis en spiller / tropp utførte et beinstyrke- eller skadeforebyggende program bestående av øvelser med høy eksentrisk etterspørsel, for eksempel den nordiske hamstringøvelsen, kan det være en økt risiko for skade når du utfører omfattende fotballøvelser med høyhastighets løpeelementer i løpet av den påfølgende dagen. Ved å omorganisere den ukentlige planleggingsmalen, vil omfattende fotballkondisjonering gjennomføres før styrkeøkten på tirsdag med den intensive fotballøkten utført på onsdag, der det er kjent at maksimale løpehastigheter reduseres på mindre baner. Det er denne konstante kommunikasjonen og styringen av treningsstimuler på stedet og utenfor feltet som kreves for å kunne integrere forskjellige fysiske kondisjonskomponenter.

IDENTIFISERING AV KRAV TIL ØVELSER
Kravet på elitenivå fra et fysisk perspektiv er å prioritere de individuelle kravene og gjennomføre de nødvendige øvelsene for å stille de ønskede kravene for å sikre at spillerstatusen er optimal.
Gjennom en grundig forståelse av treningsparametrene med visse øvelser, er det mulig å bedre forstå de fysiologiske kravene som skal målrettes for å stimulere de fysiske komponentene i kampytelsen, og sikre at treningsbelastningen som påføres enkeltpersoner er passende for den tiltenkte fysiologiske og ytelsestilpasninger.

Strategier for overvåke trening hjelper til med å redusere skaderisikoen ved å optimalisere eksponeringen for spesifikke eksterne belastningsparametere; utfordringen er å fastslå hva den minimale effektive dosen er med tanke på ytelse i trening for å oppnå ønsket overbelastning og beskyttende effekt, fastslå om de kan oppnås via de planlagte øvelsene som har et taktisk og / eller teknisk fokus eller om det er en behov for ekstra individuelt arbeid.

Treningskravene i lagidrett belages ikke hovedsakelig på de fysiske komponentene, men påvirkes av de tekniske, taktiske og psykologiske egenskapene.
Utviklingen av kondisjon bør derfor, integreres i en helhetlig tilnærming til trening der kondisjoneringselementene utvikles samtidig, i kombinasjon med de tekniske, taktiske og psykologiske komponentene.
Når spesifikke utfall er ønsket og målet er å utløse de spesifikke fysiologiske systemene som forstås som begrensende faktorer for ytelse, kan helhetlig trening der mange mekanismer belastes i mindre grad bli funnet å være ønsket, med vellykkede resultater oppnådd ved å fokusere på individer og deres spesifikke krever.

 

Spillerens krav og nærhet til spillet

Det er mange hensyn å ta når man designer øvelser, og det er ikke mulig å ivareta seg om alle komponenter hele tiden. Prioritetene vil endre seg med forskjellige spillere, og posisjoner og taktiske krav til lag vil sannsynligvis også bli en faktor.
Langsiktig overvåking av spilleraktivitet ved å bruke de forskjellige tilgjengelige teknologiske systemene informerer utøverne om hva spillerne har gjort, og hjelper derved i bestemmelse av hvilken opplæring som kreves.

For det første vil nærheten til forrige og neste kamp diktere tempoet for økten, og de forventede fysiske kravene til det planlagte tekniske og taktiske arbeidet må forstås. Etter dette kan beslutninger tas for enkeltpersoner. De spillerne som ikke er involvert i neste kamp, ​​kommer vanligvis tilbake fra skade og har en tendens til å kreve større vekt på å utvikle de forskjellige energisystemene og eksplosiviteten, mens de som er involvert i spill generelt passer inn i færre kategorier som vist; det er et potensial for å legge større belastning på spillerne i den tidlige delen av treningsuken, mens når neste konkurransespill er innen 48 timer, legges det hovedsakelig vekt på kvalitet i stedet for å indusere en overbelastning.

Når det er 2/1 dager igjen til kamp

I sesongen, på grunn av planleggingen og antall spill spillere forbereder seg på, er det ofte vanskelig å betydelig utvikle alle fysiske egenskaper. Slike kvaliteter kan imidlertid finpusses med minimal eksponering, slik at spillerne er forberedt på konkurranse. Fra et treningsperspektiv har det blitt fremhevet at enhver form for overbelastning er vanskelig; korte, eksplosive øvelser med høy intensitet med små grupper og / eller individer kan imidlertid gi en passende stimulans, både mentalt og fysisk.

Figur 6 gir et eksempel på en gjentatt sprintøvelse designet for en midtbanespiller, og Figur 7 viser en hastighets- / smidighetsøvelse utført med en spiss.

Når det er 3 eller fler dager til kamp

Når spillere har mer enn 72 timer før et spill, er det vanligvis mulig å målrette trening mot hvilken som helst fysisk komponent. Avhengig av innholdet i teknisk og taktisk arbeid utført, kunnskap om individuelle spillerprofiler og individuell behovsanalyse vil lede utøveren til riktig kvalitet for å overbelaste.

Eksplosivitet er grunnleggende på toppnivå og er assosiert med mange av attributtene som elitespillere har. Det er derfor logisk å målrette slike kvaliteter via høyhastighets / eksplosjonsorienterte øvelser i stedet for tradisjonell «steady-state-drift», selv der det kreves utvikling av energisystemet; ønskelige tilpasninger kan oppnås ved repetisjon av høyhastighetsløp.
Denne typen trening sørger for at hastigheter som ofte oppnås under kamp blir replikert, samt å innlemme høye akselerasjoner og retardasjoner som begge har en rolle i forebygging av skader.

Figur 8 viser et eksempel på en hurtig-utholdenhetsøvelse designet for back/wingback, og Figur 9 gir en høyintensiv aerob utholdenhetsøvelse, vanligvis utført med en midtstopper.

Fysisk trening utenfor feltet

Økt muskelstyrke er assosiert med forbedret kraftutvikling, som hastighet på styrkeutvikling, makskraft, hopping, sprint og endring av retningsevne. På alle konkurransegrader kan disse “krafthandlingene” vise seg å være forskjellen mellom å vinne og tape; derfor er det viktig at spillerne får tilpassede treningsprogrammer som kan forbedre disse komponentene.
Utfordringen i sesongen er å opprettholde eller forbedre styrke- og kraftegenskaper med begrenset tid til å utføre styrke og kondisjonering og med akkumulerende nivåer av tretthet.
Økende styrke er også assosiert med reduserte skadefrekvenser.

I europeiske elite-lag utgjør muskelskader 31% av alle skader, med 92% av skadene som påvirker de fire store muskelgruppene i underekstremiteten: hamstringer (37%), adduktorer (23%), quadriceps (19%) ) og leggmuskler (13%).
For å øke motstandsdyktigheten og robustheten til spilleren, har det blitt foreslått spesifikke øvelser for å øke hamstrings og adduktorenes eksentriske styrke, med demonstrerte endringer i muskelfibrene.
Når en spiller blir skadet, har fysisk trener en rekke roller å spille; å trene spilleren til å forbedre hans eller hennes evne til å tåle kravene fra trening og kampspill, å oppnå gevinster på andre områder av fysisk ytelse, og å styrke tidligere skadede områder.
Det virker forsvarlig for styrke- og kondisjonsutøveren å utvikle et program for bærekraft for idrettsutøvere som spillerne kan følge i en periode når de kommer tilbake til trening og kampspill etter skade. Denne perioden avhenger av hver spillers skadehistorie og natur, og for noen alvorlige skader kan den fortsette på ubestemt tid gjennom spillerens karriere.
tiden er ekstremt begrenset.

Å maksimere bruken av daglige oppvarminger kan gi en viktig “trening” stimulans for spillerne. Også, som et forberedende verktøy, kan oppvarmingen tilrettelegges for å gi fordel for langsiktig atletisk utvikling, og gir regelmessig eksponering for viktige grunnleggende bevegelsesmønstre for å utvikle bevegelseseffektivitet.

Lagledelse

De fysiske, tekniske og psykologiske kravene som stilles til elitespillere er i stor grad avhengig av lagets suksess, med et økt antall spill knyttet til europeiske og innenlandske cupkonkurranser.
I virkeligheten er ukentlig planlegging diktert av programplanen sammen med den aktuelle treningsstatusen til spillerne, som ofte er forskjellig for hver enkelt person. det er logisk å inkludere fleksibilitet i programmet for fysisk trening og skreddersy ukentlige maler til de spesifikke kravene på den tiden, i stedet for å lage et enkelt standard ukeprogram.
Generelt sett står lag overfor følgende scenarier: 1 kamp per uke eller 2 kamper per uke (ofte innebærer dette å spille 3 kamper i en 8-dagers periode, dvs. lørdag-onsdag-lørdag). Sistnevnte scenario gir den fysiske treneren den største utfordringen fordi det krever en delikat balanse mellom trening for startende, innbyttere og ikke-spillere. Det er et stort antall strategier som kan brukes til å strukturere opplæring i denne situasjonen; dermed er det ikke mulig å detaljer alle potensielle scenarier.

En generell oversikt over hvilken type trening hver gruppe i teamet kan utføre, er beskrevet i tabell 3.

Innbyttere og ikke-spillende tropp

For innbytterne og ikke-spillende tropp er dagen etter en kamp en avgjørende treningsdag for å sikre at spillerne er fysiologisk forberedt på spill. I denne situasjonen består trening vanligvis av fysisk trening med høy intensitet gjennom småsidige spill med ekstra individuelle øvelser etter behov.
Det er viktig å sørge for at disse spillerne får konkurransedyktige kampminutter i reservelaget, men der det ikke er mulig, må enkeltpersoner få «påfyll» -trening der hurtighet og utholden hurtighet er gjennomført til riktig tid.
Uten dette har vanlige innbyttere eller spillere som ikke spiller potensial til å miste det fysiske nivået over en periode, og disse spillerne er viktige gjennom en sesong fra perspektivet til troppsrotasjon.
Treningsbelastningen deres må være tilstrekkelig til at de kan takle de fysiske kravene til kampspill, fordi brå og høy økning i arbeidsbelastning (på grunn av bytte fra ikke-spill til vanlig spill) kan øke risikoen for skader.
Kommunikasjon mellom teknisk personale og fysisk trener er ekstremt viktig med hensyn til ledelsen av disse spillerne, fordi det er viktig å maksimere betingelsesmulighetene fra et prematch-, kampdag- og etter-kamp-perspektiv. Hvis kampdagstroppen er planlagt på forhånd og fysisk trener er klar over, kan ikke-spillere utføre individuelt fysisk sarbeid (på og / eller utenfor banen) etter den relativt lette treningsøkten før på dagen. Videre, etter kamper, kan innbyttere utføre fysisk trening med høy intensitet på banen, etterfulgt av viktige forebyggende styrke- og kondisjoneringsøvelser på stadion. Dette er spesielt nyttig hvis dagen etter en kamp blir gitt som hvile, for å sikre at ingen kondisjoneringsmuligheter blir savnet.

Sammendrag

Som en konsekvens av omfanget av konkurransekravene i løpet av sesongen, er de tradisjonelle planleggingsmalene som er foreslått i litteraturen, lite relevante på grunn av den påfølgende overbelastningen.
Det er kjent at å spille to kamper i løpet av en 72-timers periode har vært assosiert med redusert høyintensitets løpeytelse og betydelig økt skade, faktorer som kan føre til at et lag blir mindre vellykket; det kreves derfor strategier for å bekjempe disse problemene.
I tillegg til de viktigste planleggingsstrategiene som er fokusert på, må spillerne foreskrives passende ernæringsinntak og bruke individualiserte evidensbaserte restitusjonsstrategier for å optimalisere tiden mellom kampene.
Videre er det antydet at økt fysisk nivå er assosiert med økt restitusjon, og det er derfor et krav om i det minste å opprettholde denne kvaliteten gjennom hele sesongen.
Ved systematisk å måle den eksterne belastningen som spillerne opplever i trening og kampspill, sammen med å overvåke deres svar på de pålagte kravene, er det mulig å «mikromanage» individer i troppen, og gi informasjon til trener angående spillerstatus. Denne objektive informasjonen, sammen med kampvanskelighetsindeksen, kan brukes til å hjelpe til med den daglige planleggingen av treningen og i valg av tropp for kommende kamper.

Robin 🙂

Robin@rawtrening.no

Instagram

Kilder

1. Bloomfield J, Polman R, and O’Donoghue
P. Physical demands of different positions
in FA Premier League soccer. J Sports Sci
Med 6: 63–70, 2007.
2. Bourne MN, Duhig SJ, Timmins RG,
Williams MD, Opar DA, Al Najjar A, Kerr
GK, and Shield AJ. Impact of the Nordic
hamstring and hip extension exercises on
hamstring architecture and morphology

3. Bradley PS, Carling C, Archer D, Roberts J,

Dodds A, Di Mascio M, Paul D, Gomez Diaz
A, Peart D, and Krustrup P. The effect of
playing formation on high-intensity running
and technical profiles in English FA Premier
League soccer matches. J Sports Sci 29:
821–830, 2011.
4. Bradley PS, Carling C, Gomez Diaz A,
Hood P, Barnes C, Ade J, Boddy M,
Krustrup P, and Mohr M. Match
performance and physical capacity of
players in the top three competitive
standards of English professional soccer.
Hum Mov Sci 32: 808–821, 2013.
5. Bush M, Barnes C, Archer DT, Hogg B, and
Bradley PS. Evolution of match
performance parameters for various playing
positions in the English Premier League.
Hum Mov Sci 39: 1–11, 2015.
6. Carling C, Le Gall F, McCall A, Ne
´de
´lec M,
and Dupont G. Squad management, injury
and match performance in a professional
soccer team over a championship-winning
season. Eur J Sport Sci 15: 573–582,
2015.
7. Carling C, Le Gall F, and Reilly T. Effects of
physical efforts on injury in elite soccer.
Int J Sports Med 31: 180–185, 2010.
8. Carling C, McCall A, Le Gall F, and Dupont
G. The impact of short periods of match
congestion on injury risk and patterns in an
elite football club. Br J Sports Med 50:
764–768, 2016.
9. Ekstrand J, Hagglund M, and Fuller CW.
Comparison of injuries sustained on
artificial turf and grass by male and female
elite football players. Scand J Med Sci
Sports 21: 824–832, 2011.
10. Hill-Haas SV, Dawson B, Impellizzeri FM,
and Coutts AJ. Physiology of small-sided
games training in football: A systematic
review. Sports Med 41: 199–220, 2011.
11. Iaia FM and Bangsbo J. Speed endurance
training is a powerful stimulus for
physiological adaptations and performance
improvements of athletes. Scand J Med Sci
Sports 20(Suppl 2): 11–23, 2010.
12. Iaia FM and Hawkins RD. Fitness coaching
in an elite soccer team: With special focus
on individual-based approaches. In:
Science and Football VIII. The Proceeding
of the Eighth World Congress on Science
and Football. Bangsbo J, ed. Routledge,
United Kingdom: 30–39, 2017.
13. Ishøi L, Sørensen CN, Kaae NM, Jørgensen
LB, Ho
¨lmich P, and Serner A. Large
eccentric strength increase using the
Copenhagen adduction exercise in football
A randomized controlled trial. Scand J Med
Sci Sports 26: 1334–1342, 2016.
14. Issurin VB. Benefits and limitations of block
periodized training approaches to athletes’
preparation: A review. Sports Med 46:
329–338, 2016.
15. Johnston RD, Gabbett TJ, Jenkins DG, and
Hulin BT. Influence of physical qualities on
post-match fatigue in rugby league players.
J Sci Med Sports 18: 209–213, 2015.
16. Jones TW, Howatson G, Russell M, and
French DN. Performance and
neuromuscular adaptations following
differing ratios of concurrent strength and
endurance training. J Strength Cond Res
27: 3342–3351, 2013.
17. Junge A and Dvorak J. Injuries in female
football players in top-level international
tournaments. Br J Sports Med 41: i3–i7,
2007.
18. Lauersen JB, Bertelsen DM, and Andersen
LB. The effectiveness of exercise
interventions to prevent sports injuries: A
systematic review and meta-analysis of
randomised controlled trials. Br J Sports
Med 48: 871–877, 2014.
19. Lovell R, Siegler JC, Knox M, Brennan S,
and Marshall PW. Acute neuromuscular
and performance responses to Nordic
hamstring exercises completed before or
after football training. J Sports Sci 34:
2286–2294, 2016.
20. McCall A, Carling C, Nedelec M, Davison
M, Le Gall F, Berthoin S, and Dupont G.
Risk factors, testing and preventative
strategies for non-contact injuries in
professional football: Current perceptions
and practices of 44 teams from various
premier leagues. Br J Sports Med 48:
1352–1357, 2014.
21. Mohr M, Draganidis D, Chatzinikolaou A,
Barbero-A
´lvarez JC, Castagna C,
Douroudos I, Avloniti A, Margeli A,
Papassotiriou I, Flouris AD, Jamurtas AZ,
Krustrup P, and Fatouros IG. Muscle
damage, inflammatory, immune and
performance responses to three football
games in 1 week in competitive male
players. Eur J Appl Physiol 116: 179–193,
2016.
22. Opar DA, Williams MD, Timmins RG,
Hickey J, Duhig SJ, and Shield AJ.
Eccentric hamstring strength and
hamstring injury risk in Australian
footballers. Med Sci Sports Ex 47:
857–865, 2015.
23. Robertson S and Joyce D. Evaluating
strategic periodisation in team sport.
J Sports Sci 7: 1–7, 2017.
24. Strudwick T and Walker GJ. Conditioning
programmes for competitive levels. In:
Soccer Science. Strudwick T, ed. Human
Kinetics, Champaign, IL: 247–278, 2016.
25. Suchomel TJ, Nimphius S, and Stone MH.
The Importance of muscular strength in
athletic performance. Sports Med 46:
1419–1449, 2016.
26. Thorpe RT, Atkinson G, Drust B, and
Gregson W. Monitoring fatigue status in
elite team-sport athletes: Implications for
practice. Int J Sports Physiol Perform 12:
S227–S234, 2017.