Bekkenløsning

Skrevet av Carl Christian Aasheim | 19. april 2017 | Ingen kommentarer

Ja, det er helt naturlig å ha bekkenløsning under et svangerskap. Men ikke vent med behandling, for det kan nemlig lindre plagene dine betraktelig.

Hva er egentlig bekkenløsning?

Under et svangerskap skjer det store hormonelle forandringer i kroppen. Noen av disse hormonene sørger for at blant annet leddbånd og leddstrukturer i kroppen blir mykere og mer bevegelige. Dette skjer fordi kroppen forbereder seg på en fødsel og for at barnet skal kunne passere gjennom fødselskanalen så trenger bekkenet å utvide seg.

Bekkenløsning

På bildet ovenfor ser dere et bekken sett ovenfra. Bekkenet vårt deles inn i ulike deler. Foran på bekkenet har vi symfysen (som er markert med tallet 1) og bak på bekkenet er iliosakralleddene (som er markert med tallet 2). Disse to områdene er de to områdene som er involvert i bekkenløsning.

Fellestrekk for begge leddområder er at de er skapt for å være relativt stabile. Når hormoner frigjør bevegelse i leddbåndene rundt disse leddene blir de mindre stabile og det kan oppstå spenningsforandringer i området. Dette fører til at leddkapsel og tilhørende strukturer blir mer sensitive for bevegelse og vanlige bevegelser som du tidligere ikke fikk vondt av kan nå bli smertefulle.

På lik linje med ryggen – og andre leddforbindelser i kroppen, så kan bekkenleddene også behandles. Osteopati er en veldig skånsom behandling som ivaretar sikkerheten til både mor og barn. Etter hvert som svangerskapet utvikles blir det selvsagt ubehagelig/umulig for mor å ligge på magen under behandling. Osteopaten vil derfor kunne behandle like effektivt mens mor ligger behagelig i sideleie, på ryggen eller i sittende posisjon.

Er du nysgjerrig på hvordan en behandling av en gravid mamma kan se ut? Følg med neste uke så skal du få se hvordan det kan se ut.