Hva er egentlig osteopati for noe?

Skrevet av Carl Christian Aasheim | 27. september 2016 | 1 kommentar

Dette spørsmålet får jeg stadig vekk og jeg må ærlig innrømme at jeg endrer forklaring hver gang jeg blir spurt om dette. Trolig er nok grunnen til det at osteopati dekker så mange emner og systemer i kroppen at det er svært vanskelig å oppsummere kort hva osteopati egentlig er.

Jeg tenkte allikevel jeg skulle gi det et forsøk. . .

En osteopat kjenner til de aller fleste systemer i kroppen og hvordan de påvirker hverandre. Vi består av så utrolig mye mer enn et muskel – og skjelettsystem. I tillegg til dette har vi mange andre systemer som blant annet sirkulasjonssystemet, nervesystemet, organsystemet, immunologisystemet, bindevevssystemet, hormonsystemet etc. Ved å inneha kunnskap om alle disse systemene i kroppen vår, vil man også kunne ha en helhetlig forståelse for hvordan kroppen vår fungerer som en helhet. Når man har denne kunnskapen og en helhetlig forståelse av kroppen, så vil man også lettere kunne se mulige avvik hos pasientene våre.

I disse dager er det lett å tilegne seg ny kunnskap. Det er svært mange ulike profesjoner som jobber med manuelle teknikker. Det vil si at de bruker hendene sine til å behandle pasienter, som regel på benk eller på en stol. Enhver engasjert terapeut kan fint tilegne seg ny kunnskap innen ulike måter å behandle en spesifikk region av kroppen på. På den måten kan du som pasient, helt avhengig av hvor engasjert din terapeut er, bli behandlet på relativt lik måte selv om du går til ulike manuelle behandlere. Det som da skiller osteopater fra andre terapeuter er da resonnementet bak behandlingen de utfører. Eksempelvis hvorfor vi velger å behandle nakken når du har smerter i magen. Dette resonnementet er basert på en grundig utdanning innenfor anatomi, fysiologi og nevrologi.

I tillegg til at resonnementet er ganske unikt for osteopati, så har vi også en stor kunnskap om ulike måter å behandle manuelt på. En osteopat vil alltid justere både intensitet og valg av teknikker til hver enkelt pasient. Det kan bety i praksis at du får en helt annen behandling enn det vennen din får hos akkurat samme osteopat. For det første presenterer dere med to helt forskjellige kropper som har forskjellige behov. For det andre kan det være at du responderer langt bedre på presise manipulasjonsteknikker med relativt høy intensitet, mens vennen din responderer langt bedre på mer skånsomme massasjeteknikker. Osteopaten vil derfor i samråd med deg komme frem til den beste behandlingsmetoden for akkurat deg.

Det er vanskelig å snakke om osteopati uten å si noe om opphavet. For at dette innlegget ikke skal bli for langt, så kan dere lese om hva norsk osteopatiforbund sier om historikken og opphavet til osteopati i Norge: http://osteopati.org/hva-er-osteopati/historikk/

Så igjen, hva er egentlig osteopati, sånn passe kort oppsummert? Tja, mulig jeg svarer noe annet neste gang jeg blir spurt, men per nå føler jeg at dette er en god nok forklaring. I hvert fall delvis. Følg med de neste ukene da jeg vil skrive mer om blant annet hva slags plager man burde oppsøke en osteopat for, hvordan osteopati kan supplere treningen din og om forebyggende osteopatisk behandling egentlig har noe effekt!? Vil også tro det er mange engasjerte helsearbeidere der ute som helt sikkert også har en mening om dette. Fortell oss gjerne dine opplevelser eller dine tanker om temaet.

Ha en fortsatt fin dag.

Ønsker du å booke en behandling eller har du spørsmål til artikkelen?

Ta kontakt med meg på Calle@rawtrening.no

Vennlig hilsen Calle

Comment (1)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *