Hvordan finne din identitet

Skrevet av RAW Trening | 8. februar 2018 | Ingen kommentarer

Nytt innlegg fra Mentaltrener og lederutvikler Cecilie Ystenes Myhre;
Hvem er du egentlig?

Hun sitter foran meg, denne jenta på 25 år med ferdig mastergrad og et ønske om å lære seg mer om mentaltrening. La oss kalle henne Silje.

Det er vårt første møte, og jeg spør henne:

«Ja, hvem er du?»

Silje ser på meg og svarer:

«Hva mener du? Hvem jeg er på jobb? Eller hjemme?»

Litt usikker, der altså.

«Jeg er 25 år i hvert fall,» sier hun og smiler herlig bredt.

BLI MER ROBUST

Hvem er jeg? Jeg tror at vi alle kan ha utfordringer med å svare på dette iblant. Når er det vi stopper opp og tenker gjennom et så stort spørsmål. Ikke er det enkelt å svare kort på det heller. For vi endrer oss ofte ut fra hva vi gjør og hvem vi er med. I tillegg er det å finne seg selv, en prosess mange bruker et helt liv til å tenke på.

Er det viktig? Kanskje, kanskje ikke. Men det jeg kan si, er at å ha en bevissthet rundt hvem du er, gjør det enklere å vite hva du skal fokusere på. Den gjør deg tryggere. Du blir mer robust når du er tro mot din identitet.

Mange søker endring. Første bud er da å vite utgangspunktet ditt.

La oss se om vi sammen kan hjelpe deg å få en større forståelse for hvem du er.

DITT IDEELLE OG OFFENTLIGE SELV

I psykologien finnes flere teorier og filosofier om hvem vi er og hvordan man kan forklare hvorfor vi er som vi er. Jeg synes at «de tre selvene» er en god indikasjon på hvordan vi kan bevisstgjøre oss selv.

Det finnes tre hovedtyper:

Den første er ditt ideelle selv, dette er altså personen du ønsker å være. Den representerer dine verdier og din følelse av rett og galt. Den sier noe om hva du forventer og krever av deg selv. For å finne ut av det, kan du stille deg selv spørsmålet hva du skulle ønske du kunne endre på.

Når Silje fikk dette spørsmålet, tenkte hun en god stund før hun svarte at mye handlet nok om evnen til å gi mer blaffen, kanskje stresse ned litt mer, og ikke minst finne en bedre balanse mellom jobb og fritid. Det ga henne med andre ord et perspektiv på hva hun søker i og av seg selv.

Den andre hovedtypen er det vi kaller ditt offentlige selv, som er det bildet du tror andre har av deg. Når jeg stilte Silje spørsmålet om hvordan hun tror andre ser henne og hvem hun er på jobben eller sammen med litt mer perifere venner, svarte hun ganske konstant: Ambisiøs, hardtarbeidende og seriøs. Det var med andre ord mye enklere for henne å beskrive seg selv ut fra jobb- og vennerollen.

Men som hun videre reflekterte videre:

«Det er det jeg tror, hvert fall. Men det kan bli moro å høre om det jeg tror, er det andre opplever. Det må jeg sjekke ut».

Noe jeg er enig i. Å innimellom sjekke med andre om deres opplevelse av deg kan være en ganske så interessent øvelse.

Før sommeren ba jeg for eksempel alle mine kolleger skrive ned to egenskaper de satte pris på hos hverandre. Disse egenskapene skrev vi så på et kort som hver fikk med seg som en sommerhilsen. Det var gøy å se hvordan flere ble fascinert og glad for hvordan andre «så» dem. Noen ble også overrasket over hvordan de ble definert etter begreper de kanskje ikke ville brukt om seg selv.

DEN AUTENTISKE DEG

Den tredje og siste hovedtypen er ditt ekte selv. Dette er summen av dine subjektive tanker, følelser og behov – som du oppfatter å være den autentiske deg.

Denne oppfatningen kan være under stadig endring. Den ekte deg er nok den du opplever at du er når du stripper av deg alle roller og ser deg i speilet her og nå. Det er nok også kanskje det selvet som dine aller nærmeste og kjære vil beskrive.

Silje smilte enda bredere da hun måtte svare på hvem hun er en søndag morgen med sin kjæreste:

«Vet du, da er jeg vimsete, tullete, fnisete. Jeg glemmer ting og liker å leke masse! Da er jeg jo faktisk den ideelle meg!» konstaterte hun.

«Der har vi det: Jeg tar en dash av «ekte Silje» og blander henne med «offentlige Silje». Da blir jeg helt ideell, og trenger ikke søke så mye mer enn det. Det er slik jeg vil lære med å gi mer blaffen i ting.»

BEDRE NATTESØVN

Det er ikke alle som vil komme frem til det svaret Silje fikk på så kort tid. Men du kan starte reisen allerede nå.

Det å ha et bevisst forhold til de tre selvene gjør også at du unngår at det blir konflikt mellom dem.

For å si det enklere: Det er viktig at du kan være stolt av deg og hvem du er både i det offentlige rom og som den jenta eller gutten som kler av seg dressen og trer inn i joggebuksen om kvelden.

Liker de hverandre, skal du se at du kanskje får en enda bedre nattesøvn. Og kan svare trygt og rolig når noen spør deg: «Hvem er du?».

Cecilie