Hvorfor prioritere å løpe?

Skrevet av Gjeste Blogger | 6. juni 2017 | Ingen kommentarer

Løping er en naturlig og tidseffektiv bevegelsesform som krever minimalt med utstyr. Det eneste du trenger er 1-2 par gode løpesko. Du kan løpe hvor som helst, når som helst. Dette er også en fin treningsform på ferier der du ikke har like god tilgang på treningssentre.

IMG_3751

Fordeler med løping som treningsform:

 I hektiske hverdager hvor livet går på “autopilot” er det lett å sette andre ting og gjøremål før deg selv. Noe av det beste du kan gi hjernen og kroppen din er frisk luft og bevegelse. Da er løping en super treningsform til å komme seg ut i skog og mark for nytt påfyll av overskudd og energi.

 

En av de største fordelene med løping er alle helsegevinstene:

  • Du takler stress i hverdagen bedre
  • Økt psykisk helse
  • Økt fysisk helse
  • Egentid til å reflektere
  • Bedre arbeidsøkonomi
  • Sterkere hjerte
  • Minsker risikoen for hjerte- og karsykdommer
  • Enklere å holde en stabil vekt

 

Nybegynner:

Som nybegynner bør du starte med å gå/jogge om hverandre. Begynn gradvis og forsiktig på ulike typer underlag.

Sett deg gjerne som mål at du skal trene løping 2 ganger per uke. For eksempel mandag og torsdag. Dagene mellom er fine til å hente seg inn igjen på, samt trene styrke og bevegelse for å bli sterke og for å unngå skader.

 

Viderekommen:

Som viderekommen løper bør du fokusere mer på å variere mellom intervaller og lengre løpeturer. Ha kvalitet som hovedfokus i hver økt. Legg gjerne inn 3-4 løpeøkter per uke, kombinert med styrketrening.

 

Topptrent:

Har man drevet med en utholdenhetsidrett i flere år har man et litt annet treningsgrunnlag enn en som starter helt fra bunn. En topptrent tåler mer trening og større belastning gitt at også restitusjonstiden er kortere jo bedre trent man er. Har man løpt/trent utholdenhet i flere år har man trent opp kroppen; muskler, skjelettet og sener til å tåle mer mengde, høyere belastning- og intensitet. En topptrent kan fint ligge på 5-6 økter med løping per uke. Her skal man ha en hårfin balanse mellom kontinuitet, intensitet og variasjon for å få mest mulig fremgang. For topptrente er det også vel så viktig å trene styrke for å holde seg skadefri.

IMG_3896

Noe som gjelder alle løpere uansett nivå; kroppen tilpasser seg den belastningen du utsetter den for. Dette både under selve økten, men også i restitusjonsfasen mellom øktene. Varier løpetreningen med ulik belastning, intervaller, tid, hyppighet, pauser, lengde, bakker, flater og underlag.

Ha fokus på treningsgleden! Husk at du ikke skal slite deg helt ut for hver økt. Finn en fin balanse i treningen din eller oppsøk en trener som kan hjelpe deg.

Ønsker du hjelp med å finne et program som er skreddersydd deg?

Ta kontakt med meg på Janne@rawtrening.no

Ha en strålende dag 🙂

Janne