Ny måned – nytt tema!

Skrevet av Carl Christian Aasheim | 1. februar 2017 | Ingen kommentarer

Denne månedens tema er fot

Føtter er et område som svært mange opplever smerter i. Det er et veldig komplekst område som involverer et fascinerende samspill mellom svært mange knokler, muskler, nerver og bindevevsstrukturer. Bare fra ankelleddet og ned er det 26 knokler. Alle knoklene er avhengig av hverandres bevegelse og samspill. Det betyr at nedsatt bevegelse av noen få knokler vil skape et behov for kompensasjon andre steder i foten, men ikke bare der. . .

Siden vi går på føttene hver eneste dag, kan det være vanskelig å få restituert optimalt når vi først har fått en skade. Det er fascinerende å se hvordan et «redusert» gangmønster kan føre til smerter videre opp i knær, hofter og rygg. Det er ganske logisk når man ser nærmere på anatomien rundt føttene og tilhørende knokkelstrukturer og myofascielle forbindelser. Ta utgangspunkt i ankelleddet vårt, som involverer blant annet våre to leggben. Deres nedre leddforbindelser er kort fortalt linket til ankelen og foten. Deres øvre leddforbindelser er derimot linket til kneet og lårbenet. Lårbenet er igjen linket til hofte og bekken, som igjen er linket til ryggen.

Se for dere et saftig overtråkk. Dette overtråkket vil sette en kraftig strekk på både leddbånd og myofascielle strukturer i ankelleddet. Dette vil kunne skape en lokal reaksjon som påvirker bevegelsen til særlig det ene leggbenet. Dette vil igjen påvirke biomekanikken til kneleddet, som igjen vil påvirke biomekanikken til hofte, bekken og rygg.

Vanlige tilstander jeg ofte ser er plantarfascitt, calcaneusbursitt (betennelse i slimposen/bursa under hælen), achillessenebetennelse, kroniske overtråkk, hallux valgus og benhinnebetennelse. Har du opplevd noe av dette tidligere eller plages med det per dags dato så følg med denne måneden, da vil du få noen verdifulle tips til øvelser du kan gjøre selv, enten det er i form av styrketrening, egenbehandling eller uttøyning.