Redd for å gjøre feil?

Skrevet av Ystenes Myhre Cecilie | 15. april 2016 | Ingen kommentarer

Er du redd for å gjøre feil? Hindrer det deg i å ta gode valg og beslutninger? Vel, det er på tide å ta livet av frykten og begynne å se på feil som læring!

Min jobb som mental trener handler i stor grad om å hjelpe mennesker å minimere de distraksjonene i livet som gjør at de ikke føler at de får frem den beste versjonen av seg selv. En av de største distraksjonene vi mennesker selv skaper er frykten for å feile.

For en stund siden skrev jeg nettopp en spalte om dette i VG Helg, og flere har spurt om jeg kan gjengi hovedpunktene i denne spalten. Noe jeg gjør med glede 🙂

For det første må du stille deg selv spørsmålet: Er en god dag en feilfri dag? En dag du går hjem fra jobb, sliten, men glad, der alt har fungert? De positive tilbakemeldingene har haglet over deg, og du er nærmest beruset av egen mestringsfølelse, idet du kommer hjem til en glad familie. Alt stemmer. Da har du sikkert hatt en deilig dag – men tenk gjennom det. Det er ikke dagene du mestrer alt du lærer mest av. Du trenger også dagene som svir litt. Der du går hjem og tenker at ting skulle vært annerledes. Krevende dager er også gode dager, det er hvordan vi tar dem og lærer av dem som avgjør hvor mye vi utvikler oss.

Den kjente psykologen Anders Ericsson skriver i boken The Talent Code at man må trene i minst 10 000 timer for å bli best i verden på ett område. I fotball og golf sier ekspertene 12 000 eller til og med 20 000 timer med kvalitetstrening. Hvordan kan du da forvente at du skal klare noe du prøver for første gang, på første forsøk? Tenk på hvor mange sjanser vi gir et barn som skal lære å gå. Vi sier: «Opp igjen», og barnet prøver på ny. Vi sier ikke: «Nå har han prøvd tre ganger, og klarer enda ikke reise seg, så vi kan bare gi opp, han er nok ikke lagd for å gå». Så hvorfor skal du som voksen stille skyhøye krav til deg selv første gang du prøver noe nytt? De som lærer av sine feil blir robuste og sterke.

PÅ RAW kursene lærer deltakerne seg at feil er en del av en læringsprosess!
PÅ RAW kursene lærer deltakerne seg at feil er en del av en læringsprosess!

Å se positivt på feilgrep krever mental tøffhet. Eller «råskap», som jeg liker å kalle det. I en hverdag med utfordrende oppgaver og nye ferdigheter som skal læres, er det en stor fordel om du klarer å heie på deg selv og sove godt om natten, også når du feiler. Da vil du etter hvert bygge en sunn selvtillit som står seg over tid. Den vil ta deg over terskler som tidligere har virket uoverstigelige. Det er fort gjort å miste selvtilliten når vi gremmes over hver minste ting som går galt. Da kan du fort glemme hvor bra du gjør det på andre områder.

Større raushet med feil gir bedre læring, og større sjanse for at du lar deg beruse av dine egne og andres fantastiske prestasjoner. Omfavn både de gode og de «dårlige» dagene.

Med det så gjenstår det å ønske deg en riktig god helg! Neste uke reiser jeg til USA med en av mine idrettsutøvere! Satser på å få blogget litt på kvelden, så håper du sjekker innom 🙂

Lykke til!