Slik holder du deg skadefri som løper!

Skrevet av Gjeste Blogger | 3. juli 2017 | Ingen kommentarer

I alle bevegelsesformer, aktiviteter og idretter finnes en viss prevalens for å pådra seg skader.
Ved løping utsettes kroppen for en relativt høy belastning når den går fra ingen eller lite belastning til mer belastning.
Derfor er det viktig å lytte til kroppens signaler.

Her kommer noen tips til deg som ønsker å holde deg skadefri.

Mine 5 beste tips

Oppvarming

Gjør kroppen klar til treningsøkten som kommer. Oppvarming er både skadeforebyggende og prestasjonsfremmende. Riktig oppvarming før løping er viktig for å gjøre både muskler, leddbånd, sener og nervesystem klar for økten som kommer. Start med å gå/jogge rolig i 5-10 minutter, øk farten gradvis.

Sett så av litt tid til dynamisk tøying som forbereder nervesystemet, muskler og ledd til økten som kommer.

Ha gjerne fokus på dynamiske øvelser som mobiliserer rygg, hofter, ankler og føtter. En god huskeregel er: “løp deg godt inn i økta”.

Styrke

Tren styrke. Ved å vektlegge styrketrening kombinert med løping vil du bli sterkere i muskler og skjelett.

Kroppen din vil tåle mer over lengre tid, gitt at stabiliteten muskulaturen blir bedre og muskelsenene sterkere.

Ha fokus på styrkeøkter der du får trent hele kroppen. Både overkropp, underkropp og kjernemuskulatur bør trenes minst 1-2 ganger per uke for å vedlikeholde styrken. I perioder der du løper mot et viktig løp er det ekstra viktig å balansere styrkeøkter opp mot løpeøktene.

Min gode kollega Carl Christian har skrevet hele 5 innlegg med gode styrkeøvelser du kan bruke som løper mye og vil holde deg skadefri! 

Løpesko

Velg riktige løpesko.

Dette er et ganske omdiskutert tema.

Likevel er det et viktig element når det kommer til skadeforebyggende tiltak. Vi er alle ulikt skrudd sammen, både fysiologisk og anatomisk (hvordan du er bygd). Noen løpere trenger mer støtte enn andre løpere. Varier gjerne mellom 2 ulike skopar.

Restitusjon

Gi kroppen den hvilen den trenger mellom intensive og lengre løpeturer. Prioriter god søvn i harde treningsperioder.

Når man sover bygges- og repareres muskelcellene dine.

Med god nok søvn blir du både sterke og mer utholden. Du vil tåle mer i hverdagen generelt sett. Se også til at du får i deg nok mat mellom treningsøktene. Maten du spiser er minst like viktig for restitusjonen som søvn og god hvile. Spis variert, balansert og få i deg nok væske. Spesielt på varmere sommerdager. 🙂

Treningsprogram

Følg gjerne et treningsprogram som er skreddersydd til deg og din målsetting. Dette er gunstig dersom du har som mål å delta i et løp.

Et solid og grundig program med vekt på variasjon og progresjon kan få deg til å holde motivasjonen oppe frem mot ditt treningsmål.

Et godt program kan også hjelpe deg til å holde deg skadefri, gitt at programmet er laget ut i fra ditt ambisjonsnivå.

Du får kontakt med meg via mail: Janne@rawtrening.no

God Sommer så lenge 🙂

IMG_3751