Slik kvitter du deg med selvbedraget!

Skrevet av Ystenes Myhre Cecilie | 16. oktober 2016 | Ingen kommentarer

Med hånden på hjertet: Lyver du ofte til deg selv? Hver tredje uke skriver jeg spalter for VG Helg, der jeg gir tips til hvordan du kan øke mental mestring! I dette innlegget får du en smakebit på innlegget om selvbedrag!

Visste du at de lederne som oftest får best resultater, er de som lærer seg å kjenne seg selv så godt at de unngår selvbedrag?

Forklaringen på dette er gjerne at de evner å se sine egne blindsoner.

Forskning tilsier også at 50–75 prosent av alle ledere er mindre effektive som følge av selvbedrag og de blir dermed meget ineffektive ledere for selskapet og menneskene de skal lede.

Det er godt kjent at vi mennesker lyver flere ganger hver dag. Men da altså ikke bare til hverandre, men overfor oss selv.

IKKE OBJEKTIV
La oss sammen ta en titt på hva selvbedrag egentlig er, og hvorfor det skjer, med mål om å unngå at det skjer altfor ofte.

Selvbedrag er en form for holdning som hindrer deg som person fra å ta en objektiv vurdering av en situasjon du er i.

Kanskje opplever du innimellom å spotte mennesker i livet ditt, som ikke ser seg selv helt klart? Som kompisen din som er blitt forelsket i sjefen sin, men kanskje ikke vil innrømme det overfor seg selv, og nekter til han blir blå i ansiktet?

Eller partifellen som nekter å erkjenne ovenfor seg selv at konkurrenten har et bedre poeng fordi det vil virke motsigende for partiet å innrømme det til offentligheten.

Selvbedrag kan komme i mange former, og tro meg; det er veldig normalt.

Men la oss ikke svartmale denne holdningen, det er nemlig en god forklaring på hvorfor du har denne «mekanismen», og forskere forklarer det med et felles hovedtema; selvforsvar.

Ønsker du konkrete tips til hvordan du kan minske sjansen for selvbedrag?

Logg deg inn på VG pluss sine sider og få hele artikkelen!

Stikkord er: hyppig feedback og evaluering 🙂

Er det temaer du ønsker svar på? still meg gjerne disse i kommentarfeltet, så lager jeg et eget innlegg før jul om akuratt det DU lurer på 🙂

Ha en strålende uke!

Cecilie

cecilie@rawtrening.no