Slik takler du mørketiden!

Skrevet av Ystenes Myhre Cecilie | 19. november 2017 | Ingen kommentarer

Sliter du med energien og humøret når dagene er på sitt mørkeste? Her er rådene som får deg gjennom mørketiden.
Mange synes den norske vinteren er tung og mørk. Her i landet er vi heller ikke bortskjemt med mye sol og lang sommer. Mangelen på sollys gjør at flere føler seg nedstemt og en smule deprimert.

10 prosent av alle som lever i land med lang vinter, lider av det vi kaller vinterdepresjon. Tegn på at du blir påvirket av årstiden kan være at du føler deg tiltaksløs, du sover mer enn vanlig og du er generelt lav på energi og humør.

Stort sett kommer energien tilbake straks sollyset kommer frem. Men det er ingen grunn til at du ikke kan ta noen grep for å føle deg bedre og få mer ut av dagene dine – vinteren får du uansett ikke gjort noe med.

Her er mine beste tips til hvordan du kommer deg gjennom mørketiden med optimisme og glød:

1. Hold deg i aktivitet

Dette vet vi er bra for helsen vår, men vi tenker kanskje ikke på at kostholdet har innvirkning på humør på vinterstid. Vi snakker ikke om de tøffeste treningsøktene, men det å være i lett aktivitet. Om det er mørkt når du drar til jobb, og det er mørkere når du drar hjem vil du trenge alle de lykkehormonene du kan få. En av dem heter endorfiner og produseres under fysisk aktivitet. En frisk tur ute i 10 til 20 minutter er noe de fleste av oss klarer fint i et ok tempo. Aktivitet har også god effekt på det neste punktet – nemlig søvn.

2. Få nok søvn

Pass på at du får nok søvn og bruk gjerne sollys-lampe til vekking. Noe av det som er viktigst med tanke på overskudd og god helse er søvn. Jobber du i en bedrift som må gjøre noen helsegrep for lavere sykemelding? Da er mitt råd å starte med søvn. Uten søvn kan vi mennesker faktisk dø!

Når vi sover produserer vi melatonin og andre godbiter som hjelper oss å takle vinterdepresjonen. Om du også kjøper deg en lampe som sørger for at du våkner gradvis av lys, kan du teste effekten det har på søvnen din. Da sørger du nemlig for at du ikke sover for mye, noe man ofte ser er tilfelle under en vinterdepresjon. Det er heller ikke feil å ta litt solarium for å få litt sollys da det også er vist seg å være meget effektivt. Men husk: alt med måte.

3. Spis næringsrik mat og pass på sukkeret

Skal du prestere optimalt og være en god versjon av deg selv må du også gi deg selv forutsetningene for å gjøre det. Det starter ofte med hva vi putter i oss. Sørg for å spise mat med masse vitaminer og få i deg nok tran! Det er bevist at vitamin B ha en ekstra god virkning mot vinterdepresjon da det produserer dopamin og serotonin som påvirker humøret ditt positivt. I tillegg hjelper B-vitamin deg med å takle stress og gir mer energi når du er trøtt. Sukker vil derimot vil gjøre deg slapp og energiløs. Dersom du er synes du er preget av mørketiden, kan du regulere ned sukkerinntaket og se om du merker forskjellen.

4. Vær sosial og tilbring tid med mennesker som gir deg energi

Noe av det som skaper mest lykkefølelse er å hjelpe hverandre – og å være sammen med andre mennesker. Mitt stalltips er også å være svært bevisst på hvilke mennesker du henger med. Unngå mennesker som tapper deg for energi. Det motsatte, vil derimot gi deg påfyll, inspirasjon og masse overskudd. Tenk derfor gjennom hvem du vil bruke tiden din med fremover og husk at du forteller dem hvor gode de er for omgivelsene sine.

5. Vurder å starte et prosjekt som du kjenner utfordrer deg

Vinteren kan føles lang og tiltaksløs. Det kan fort snike seg inn tanker som «nå er det bare å holde ut», eller «hva er det å finne på egentlig, bortsett fra å se på TV?».

Ja, det kan være kaldt og mørkt ute, men hva med å starte med noe som utfordrer deg litt? Det kan være et nytt online kokkekurs eller er det kanskje nå du skal starte med litt mer systematisk trening? Tenk etter hva som kan gi deg mening og lys i hverdagen, og dyrk det fremover.

Skulle ikke disse tipsene fungere optimalt for deg, så er det alltid en god plan å sette seg foran en skikkelig varm peis med masse varme og en god kopp kakao.

Ha en fin dag 🙂

Ønsker du å teste mentaltrening i praksis?

Ta kontakt med oss for en gratis prøvetime!

Post@rawtrening.no

Denne spalten ble først publisert i VG av Cecilie Ystenes