Slik tar du de smarte valgene!

Skrevet av RAW Trening | 18. april 2016 | Ingen kommentarer

Å ta gode bevisste valg er ikke alltid enkelt. Gudsjelov er de som har lang erfaring med dette, og kan gi oss gode råd. Les hva Mentaltrener i RAW, Line Bakkevig svarte da VG stilte de utfordrende spørsmålene om temaet!

Igår kunne du lese et stort VG intervju med mentaltrener Line i RAW. Temaet omhandlet: hvordan ta de smarte valgene!

Her kan du lese et godt utvalg av rådene Line kom med, samt link til hele intervjuet:

Line Bakkevig er tidligere næringslivsleder og jobber i dag som mentaltrener i RAW Trening. Hun opplever at mange ikke gjør jobben som kreves for å ta de rette beslutningene.

– Vi tror vi har for liten tid. Vi tar valg basert på følelser som koker. Vi håper, tror og tolker fremfor å vite der vi kan. Vi glemmer perspektiver. Vi lukker øynene for konsekvenser. Vi tenker at et hvert valg er absolutt. Vi ser ikke etter alternativene. Og kanskje for ofte utsetter vi eller unngår å ta valg. Sistnevnte er ofte et dårlig valg.

Når hun coacher ledere, idrettsutøvere og «vanlige folk», i prosessen med å ta smarte avgjørelser, starter Bakkevig med å få klienten til å definere egne verdier.

– Jeg ber folk lage en liste med fire til åtte kjerneverdier. Som mentaltrener er eksempelvis mine verdier integritet, engasjement, utvikling og humør. En slik avsjekk bør man gjøre med jevne mellomrom, for verdiene kan endre seg gjennom livet. Jeg har andre verdier i dag enn da jeg var student, sier Bakkevig.

 

Raw_Trening_Web70

– Spør deg selv: Hva er viktig for meg? Hva må være på plass for at jeg skal ha det bra? Se tilbake på situasjoner hvor du har gjort gode valg og tenk gjennom hva som gjorde at du fikk det til, råder mentaltreneren.

Når du er bevisst på verdiene dine, vil riktige valg gå mer automatisk.

– Da vil valgene naturlig bevege seg i den retningen du ønsker. Tankegodset ditt er forberedt på hvor du skal.

Hva så med magefølelsen, kan vi aldri stole på den? Grunnen til at vi tar valg basert på magefølelse og intuisjon, er at vi ofte er følelsesstyrt og vil «bli ferdig» med valget, tror mentaltreneren.

Vi blir derimot mer trygge på valg når vi tar oss tid til rasjonelle resonnement, selv om vi ofte vil oppleve at de stemmer med magefølelsen. Så lenge du har mulighet til å bruke tid – noe du har langt oftere enn du tror – er det vel verdt å gjøre et slik resonnement, tror Bakkevig.

Les hele intervjuet i gårsdagens VG på nett her og få gode tips til hvordan du kan bli enda råere i beslutningstakingen 🙂

Ha en strålende mandag!