Nytt produkt i RAW: Smertepsykologi

Skrevet av RAW Trening | 20. september 2018 | Ingen kommentarer

Det gleder oss å presentere et nytt produkt for våre kunder!
I løpet av livet har helsen en tendens til å teste flere av oss. For noen kan det være for en kort periode, for andre kan det innebære å leve med kroniske smerter. I dette blogginnlegget får du vite hvordan vi i mentaltreningsavdelingen bistår vår klinikk i et behandlingsløp.

“Som mentale trenere er vi opptatt av at du som opplever smerten skal ha et rikest mulig liv med størst mulig utfoldelsesevne”

 

Det vi opplever som smerte i kroppen, blir påvirket av, og setter i gang, mange prosesser — flere av dem psykologiske.

Mentale behandlinger er også en viktig del av smertebehandling

Å forstå og styre tanker, følelser og atferd som følger med ubehag, kan hjelpe deg med å håndtere mer effektivt din smerteopplevelse — og kan faktisk redusere intensiteten av smerten.

Smerte er et alarmsignal som formidler at noe kanskje må endres, at vi kan bli skadet og at det kan være nødvendig å reagere. Hvis smerten vedvarer over lengre tid, har den ikke lenger noen signalverdi. Smerten blir en forstyrrelse, som konstant gir personen en opplevelse av at kroppen er truet. Når dette fortsetter lenger enn normal helingstid (som for de fleste plager er 3-6 måneder), kaller vi den en langvarig smertetilstand. Alle som forsker på og jobber med smerte, er enige om at både kroppslige og psykologiske forhold spiller en rolle, og at psykologiske forhold er mye viktigere enn det man trodde tidligere.

Nylige studier har vist at kronisk ryggsmerter, nakkesmerter,  hodepine og andre former for kronisk smerte ofte ikke er et resultat av strukturelle årsaker, men av psykofysiologiske prosesser som kan reverseres.

Selv om smerten kan behandles psykologisk, betyr dette ikke at smerten er innbilt. Faktisk har hjernedimensjonsstudier vist at smerten er ganske reell.

I RAW sin MT-avdeling bruker vi flere psykologiske tilnærminger når vi arbeider for å minimere smerteopplevelsen.

Hvordan foregår samtalene?

Når du jobber med en mentaltrener, kan du forvente at vi tar en startsamtale om din fysiske og følelsesmessige helse.

Mentaltreneren vil også spørre om smerten du opplever, hvor og når det skjer, og hvilke faktorer som kan påvirke det.

I tillegg vil han eller hun sannsynligvis be deg om å fortelle om eventuelle bekymringer eller stress, inkludert de som er relatert til smerte. Du kan også bli bedt om å fylle ut et spørreskjema der du skal registrere tanker og følelser om smerten din. Å ha en omfattende forståelse av dine bekymringer, vil hjelpe mentaltreneren til å utvikle en skreddersydd plan for deg!

Planen innebærer ofte å lære avspenningsteknikker, endre destruktive tanker rundt smerte, og utvikle nye håndteringsevner. Vi kan også hjelpe deg med å gjøre livsstilsendringer som gjør at du kan fortsette å delta i arbeid og fritidsaktiviteter. Og fordi smerte ofte bidrar til søvnløshet, kan vi også hjelpe deg med å lære nye måter å sove bedre på.

Hvor mange samtaler trenger du?

De fleste finner ut at de kan håndtere sin smerte bedre etter alt fra 3-10 samtaler. De som opplever depresjon eller har en langsiktig medisinsk tilstand, kan ha fordel av en lengre behandlingstid og da sammen med en psykolog. Vi vil da henvise deg til våre dyktige samarbeidspartnere som har lang erfaring med dette.

Sammen med din mentale trener bestemmer du hvor lenge prosessen skal vare.

Målet er å hjelpe deg med å utvikle mentale ferdigheter til å takle din smerte og leve et fullt liv.

 

Det er fullt mulig å ha et rikt og meningsfylt liv selv om du har smerter.

Ta kontakt med Hilde Beate Berg for å sette opp en samtale: hilde@rawtrening.no

Pris: Kr. 1250,- + mva per samtale