Ta med deg julens positive budskap over i det neste året!

Skrevet av RAW Trening | 14. desember 2018 | Ingen kommentarer

Julen forbindes ofte med god mat, veksling av julegaver, hyggelig julekort, samt lek og moro for både voksne og barn på selveste første juledag.

Ikke minst er det også fri fra jobben for mange, og julen blir en stund med rekreasjon og mulighet til å hente seg inn etter det som kanskje har vært et hektisk år.

Dessverre er det slik at det er mange som denne uken ikke får den største gaven av alle; nemlig familietid.

Julen er en symboltung familiehøytid. Ensomhet kan være en vond ting å bære for mange, men det finnes flere som velger det nettopp slik. Gjennom mange en- til- en samtaler i mitt virke som mentaltrener vet jeg også at julen bærer mye godt med seg, også for dem som ikke har noen å dele den med.

BETYDNINGEN AV HISTORIER
Det handler om at mennesker i alle aldre og med ulike bakgrunner i denne tiden retter oppmerksomheten mot det gode i medmennesket. Bare registrer det rundt deg, eller ta en titt tilbake på ukene før julaften: vi gir mer til veldedighet, vi dyrker felles temaer som kjærlighet, takknemlighet, håp og det å gi til andre. Det synes jeg er fint.

Nå som det er julefri skal du kanskje krype oppi en lun sofa å nyte en julefilm også med et godt budskap? For i julen, da dyrkes de fine verdiene.

Yale-psykolog Paul Bloom har hevdet at historier er en av de viktigste bidragene for å gjøre samfunnet «bedre». Det er altså ingen bedre måte å formidle sunne, gode verdier som nestekjærlighet og godhet enn gjennom klassikere som «Alene hjemme»– filmene, eller «Rudolf er rød på nesen», som formidler det positive med å sette pris på forskjeller i samfunnet.

LÆR AV BARNA
Julefilmene og de fleste julesangene gjør nettopp dette; De fokuserer på noe vi bør ta med oss ikke bare de neste dagene, men også inn i det nye året. Har du hatt et vanskelig år i 2018, så vet vi fra forskning at det å rette fokus på tiden fremover leder til mer optimisme og håp, og mindre depresjon. Det gir oss alle en mulighet til å kunne endre oss eller noe til det litt bedre.

Det neste året vil fremdeles ha flest hverdager og by på flere utfordringer, men det vil også ha mange «lørdager og søndager», der du kan legge til rette for det gode fokuset som du gjør i julen. Barna er rå på dette i disse juledager. De er fulle av håp og forventning. Positiv forventning.

Det tror jeg vi har godt av. Jeg tror ikke vi skal være så redde for å bli skuffet.

SMITTENDE POSITIVITET
Hadde ikke nordmenn tålt å bli skuffet hadde vi vel aldri tippet i Lotto når sjansene er minimale for å få den største potten. Vi benker oss ned hver helg og tipper til den store gullmedaljen. Disse dryppene av positivitet og glede i hverdagen er positiv psykologi i praksis. Og er du en av dem som dyrker slike stunder av glede og forventning, vil du se at positivitet – det smitter stort!

Positive tanker stimulerer hjernen og sansene våre, og vi får dermed flere gode opplevelser i vårt eget sinn.

Visste du at gode dagdrømmer aktiverer sentralnettverket i hjernen slik at vi får en slik hvile som gjør at kreativiteten vår stimuleres? Du skal derfor ikke se bort fra at positiv visualisering og dagdrømming ikke bare kan gjøre deg gladere inn i det nye året, men også få deg til å tenke på de morsomme prosjektene som du vil få mye glede av fremover enten i eget hjem, eller kanskje på jobb?

Jeg slår derfor et slag for forventninger, dagdrømmer og håp fremover. For enten vi liker å innse det eller ikke; Det er valgene vi tar i dag som i stor grad avgjør hvordan vi har det i morgen.

Jeg ser på meg selv som en realistisk, logisk og ganske så optimistisk person. Jeg liker med andre ord å både dagdrømme og se for meg mange scenarioer som jeg ønsker for meg selv og de rundt meg. Men det er ingen motsetning mellom dette og samtidig forstå at man må jobbe for det. Jeg skjønner derfor godt at man kan stille spørsmål rundt hvor realistiske forventninger det kan komme ut av julehistoriene og evangeliene.

Men vet du, akkurat på denne tiden av året velger jeg å sluke alle disse budskapene rått. For jeg er også overbevist om at positivitet skaper mer positivitet – og det skader sjelden andre mennesker.

Og for å runde det hele av med en annen sang med godt budskap, så sier jeg det med Prøysens refreng;

«Du ska få en dag i mårå som rein og ubrukt står, med blanke ark og fargestifter tel, og da kæin du rette opp att æille feil ifrå i går, og da får du det så godt i mårå kvell.»

Og du, ikke vær så redd for å feile på målene og håpene for 2019. Det er ofte de stundene vi lærer mest av, bare vi tar oss litt tid til å reflektere over det. For som Prøysen så klokt formulerer det:

«Og om du itte greier det og æilt er like trist, så ska du høre suset over furuen som sist».

Så sett på en god julefilm eller sang, og ha en fin JUL! 🙂

Cecilie

E-post: Cecilie@rawtrening.no

 

– Artikkelen ble først publisert i VG Helg

  • Foto: Lars Erik Bakken